Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate - Blog, Wydarzenia, Recenzje, Nowości, Promocje

Blog o zaletach yerba mate (ostrokrzew paragwajski) oraz co to jest bombilla, tykwa, palo santo, matero


Yerba Mate Sklep

Właściwości yerba mate

Wraz z rosnącą popularnością naparu z ostrokrzewu paragwajskiego na całym świecie, wielu naukowców zaczęło interesować się zdrowotnym działaniem yerba mate na organizm ludzki. Stopniowo izolowano poszczególne związki czynne obecne w liściach ostrokrzewu – w różnej ich formie (mamy bowiem dostępne świeże, suszone gorącym powietrzem, dymem i prażone). W wielu badaniach okazywało się, że unikatowe działanie yerba mate jest podyktowane nie tyle konkretnymi substancjami, co ich wspólnym wpływem na rozmaite układy w ciele człowieka. Dzięki temu, yerba mate okazała się bardzo wartościowym dla zdrowia naparem, którego nie sposób podrobić, ani zastąpić inną substancją.

Badania nad rakiem, cukrzycą i stanami zapalnymi

Nie tylko pobudzenie, energia, usprawnienie metabolizmu i świetny nastrój – ostrokrzew paragwajski, jak się okazało w szeregu badań, ma olbrzymi wpływ na potencjał zachorowań na raka i wielu innych chorób cywilizacyjnych. Sekret tkwi w odmładzających i oczyszczających polifenolach (antyoksydantach), które składają się na szereg kwasów (m.in. kawoilochinowy, chlorogenowy, feruloilochinowy). Pierwszy artykuł dotyczący polifenoli w yerba mate ukazał się w 1995 roku! Te związki czynne dają yerbie właściwości neutralizujące wolne rodniki, które powodują rozwój zmian nowotworowych, cukrzycy, otyłości, a tworzą się w wyniku zanieczyszczeń powietrza, toksyn, złej diety, stresu. Badania in vitro wykazały, że mate działa antyglikacyjnie.

Polifenole oczyszczają ciało z metali ciężkich, a saponiny – również obecne w yerbie – pomagają je wydalić. Rozluźniają mięśnie gładkie jelit, usprawniając pracę przewodu pokarmowego, są antybakteryjne, antygrzybiczne. Co więcej, dowiedziono, że yerba mate hamuje rozwój miażdżycy, ponieważ usuwa nadmiar złego cholesterolu.

Yerba mate na depresję i… zdrowe kości

Ważnym badaniem, na który przyznano patent w 2002 roku, jest odkrycie potencjału antydepresyjnego yerba mate (inhibicja MAO), w które wchodzi nie tylko depresja, ale też wszelkie stany lękowe, zaburzenia emocjonalne, zaburzenia odżywiania, nadużywanie leków, wychodzenie z uzależnień i zmiana nawyków. Z nowszych badań, prowadzonych w 2018 roku wynika też, że yerba mate zwiększa gęstość mineralną kości. Podczas szczegółowych poszukiwań na temat rzekomych rakotwórczych skutków picia mate, dowiedziono zaś, że to gorące napoje dają potencjalne zagrożenie, a nie napar z ostrokrzewu. Ten, pity szczególnie w formie terere – na zimno – jest skarbnicą witamin i minerałów, których tak potrzeba naszym ciałom w dzisiejszych czasach. Warto wybierać ponadto świeże i organiczne yerba mate, mające najwyższe stężenie związków czynnych.

Proudly powered by WordPress.org Theme developed with WordPress Theme Generator
Copyright © Yerba Mate Blog. All rights reserved.