Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate - Blog, Wydarzenia, Recenzje, Nowości, Promocje

Blog o zaletach yerba mate (ostrokrzew paragwajski) oraz co to jest bombilla, tykwa, palo santo, matero


Yerba Mate Sklep

FAQ – najczęściej zadawane pytania

 

Co to jest Yerba Mate?

Yerba mate (herbata paragwajska, Ilex paraguariensis, indiańskie caá mati, caá mate) to roślina znana od stuleci. Za pierwszych użytkowników tej rośliny uważa się indian Guarani. Z wysuszonych, zmielonych liści, niekiedy również z dodatkiem gałązek, przygotowuje się napar. Nazwa yerba mate pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – zioło i mati co w języku keczua oznacza tykwę – naczynie do parzenia zioła.

Jak działa Yerba Mate?

Yerba mate wpływa na regulująco ciśnienie krwi, obniża napięcie mięśni szkieletowych, pobudza trawienie, układ nerwowy, stymuluje pracę serca. Napar zawiera większość witamin i sole mineralne, duże ilości ksantyn (poza kofeiną także teobrominę i toefilinę) oraz przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe. Yerba Mate działa również korzystnie na włosy i paznokcie.

Czy Yerba Mate jest używką?

Ze względu na zawartość pobudzających układ nerwowy ksantyn (pochodnych kofeiny) Yerba Mate należy uznać za używkę.

Do czego służy ta rurka z dziurkami?

Metalowa lub bambusowa rurka zakończona otworami służy do odcedzania naparu z fusów. Ziele Yerba Mate na zaparza się podobnie jak większość zioła, susz nie opada na dno naczynia.  Dlatego też, aby nie połykać fusów wymyślono sposób picia przez rurkę zwaną bombillą.

Dlaczego taki przedział temperatury jest najlepszy do parzenia yerba mate?

Najlepiej zalewać susz wodą o temperaturze nie przekraczającej 85 stopni Celsjusza, by nie pozbawić naparu „mocy” i smaku! Yerba mate jest bardzo elastyczną rośliną – możemy cieszyć się jej właściwościami przyrządzając zimny napój (Terere) lub zalewając ciepłą wodą, jednak przy zbyt wysokiej temperaturze yerba mate odmawia współpracy, obraża się i „nie działa” ani na umysł ani na kubki smakowe tak dobrze jak przy niższych temperaturach. Co więcej, zalewanie ostrokrzewu paragwajskiego wrzątkiem – pozbawia naparu większości właściwości odżywczych.
Za gorąca woda „zabija” mate. Pierwsze parzenie ma mocny i bardziej gorzkawy smak, natomiast następna „dolewka” jest tylko smutnym wspomnieniem po smaku…

Czy Yerba Mate można przyrządzać na zimno?

Jak najbardziej. Yerba Mate zalana zimna wodą, czasem pita z lodem, ziołami, limonką lub innymi owocami lub/i sokami jest w Ameryce Południowej popularnym „schładzaczem” podczas upałów. Warto nadmienić, że im zimniejsza woda, tym lepszy napój. Ten sposób przyrządzania Yerby nazwano terere.

Czy Yerba Mate może być podawana dzieciom?

Rząd Ameryki Południowej, przed laty propagował program włączania ostrokrzewu paragwajskiego do diety młodzieży szkolnej, traktując yerba mate jako swoisty suplement diety. Program ten był skierowany do ubogich rodzin, w których nie co dzień na stole pojawiał się pełnowartościowy posiłek! Jednak, ze względu na zawartość kofeiny, osobiście odradzałbym podawania yerby małym dzieciom … oczywiście „siorbnąć” nie zaszkodzi, ale do własnej tykwy – trzeba dorosnąć :)

Sin Palo, Con Palo – co to jest?

Susz Yerba Mate pozbawiony gałązek (same listki) nazywamy Sin Palo, listki z dodatkiem gałązek zwie się Con Palo.

Czym jest Palo Santo i Algarrobo?

Palo Santo i Algarrobo to najpopularniejsze gatunki drewna służące do wyrobu naczyń do picia Yerba Mate. Naczynia wykonane z tych drewien nie wymagają wstępnego przygotowania.

Kupiłem yerbę ale nie mam bombilli – ratunku!

Tak, znam to uczucie… wybaczcie mój mentorski ton, ale tak się dość często zdarza, sam pamiętam pierwsze parzenie… Ale to nic strasznego, jeśli nie macie bombilli, zaparzcie yerbę używając sitka do herbaty, zaparzacza do kawy, lub sitka do herbaty i zaparzacza do kawy. Ok, nie wpadłem na nic lepszego! Problem polega na tym, że „fusów” jest zdecydowanie więcej niż przy tradycyjnej herbacie liściastej, w dodatku nie bardzo chcą opadać na dno – co jest nie lada wyzwaniem, gdyby potraktować ten napar w sposób do jakiego przywykliśmy. Tutaj moje cenne wskazówki to sitko lub zaparzacz do kawy.

Jaką Yerba Mate najlepiej wybrać na początku?

Najlepsze dla osób początkujących są zestawy próbek np. Wachlarz Smaków lub 10 Przykazań Mateisty. Są to 30-gramowe porcje różnych gatunków. Rozwiązaniem moga też być opakowania 100 g mini mate. Dzieki temu znajdziesz swój smak.

Czym różnią się poszczególne marki Yerba Mate?

Różnią się wyglądem, aromatem, ilością pyłu, składem, smakiem i sposobem suszenia.  Mogą zawierać same listki lub listki z gałązkami skomponowane w różnych proporcjach. Yerba mate mają także dodatki kawałków owoców lub są aromatyzowane.

Dla kogo jest przeznaczona Yerba Mate?

Yerba mate jest używką, dlatego nie powinny jej spożywać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby ze schorzeniami żołądka.

Czy można pić yerba mate podczas ciąży?

Bardzo rzadko pół łyżeczki od herbaty na 250 ml tylko dla smaku lub Cocido czyli saszetki.

Czy yerba mate można używać w kuracjach odchudzających?

Oczywiście – to bardzo skuteczny środek.

Czy muszę yerba mate pić koniecznie z tykwy?

Pijemy z tego w czym nam najbardziej smakuje kubeczki gliniane, ceramiczne, matera z Palo Santo i Algarrobo, ale najczęściej używamy tykwy – calabazy – zarówno dla podniesienia walorów smakowych jak i estetycznych.

Czemu zapycha mi się bombilla? Dlaczego lecą mi fusy przez rurkę?

Pamiętaj o prawidłowym zaparzaniu Yerba Mate oraz tym, żeby nie mieszać naparu Yerba Mate, tardycyjnie pierwszy łyk yerba mate oddaje się Św. Tomaszowi czyli poprostu wypluwa na ziemię.

Przecieka mi tykwa, co się stało?

Aby zapobiec przeciekaniu tykwy należy wykonać tzw. curado. Jest to rodzaj hartowania naczynia: fusy po yerba mate zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C. i zostawiamy na noc, następnie wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek. Tykwę podczas użytkowania należy utrzymywać cały czas w wilgoci.

Bombilla, calabaza… Nie można prościej – np. zaparzyć Yerbę w szklance?

Specjalnie dla Europejczyków produkuje się Yerbę w saszetkach (cocido) oraz w postaci „instant”.

Co to jest Alpaka ?

To tzw. Nowe srebro –  zgodnie z Polską Normą jest to „mosiądz wysokoniklowy” (inne dawniej stosowane nazwy: argentan, pakfong, melchior, alpaka, arfenil, neusilber, srebro Schefildskiego, chińskie srebro, metal Christofle’a i inne). Jest to srebrzystobiały stop zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku.

Jakie mam wybrać naczynko ?

Najlepiej tradycyjne naczynko wykonane z tykwy o poj. nie mniejszej niż 150 ml.

Proudly powered by WordPress.org Theme developed with WordPress Theme Generator
Copyright © Yerba Mate Blog. All rights reserved.